Ajankohtaista

Ennen kuin ostat hiilihapotuslaitteen, tarkista nämä 10 asiaa

8.6.2020

1. Laadukas ensivaikutelma

Onko hiilihapotuslaite laadukkaan oloinen? Onko materiaalina teräs vai muovi? Yleensä teräksestä valmistettu laite on kestävämpi kuin muovinen.

2. Miellyttävä ulkonäkö

Älä valitse laitetta pelkästään edullisen hinnan perusteella. Jos et pidä laitteen ulkonäöstä, siirrät sen suuremmalla todennäköisyydellä kaappiin piiloon, jolloin rahasi ovat menneet hukkaan.

3. Vesipullo kiinnittyy helposti

Joka kerta kun hiilihapotat vettä, tulet asettamaan vesipullon laitteeseen. Jos kiinnitys tuntuu heti alkuun hankalalta, ei laitteen käyttäminen varmaan houkuttele jatkossakaan.

4. Hiilihapotus kätevää

Miten helppoa veden hiilihapottaminen on käytännössä? Mihin hiilihapotuspainike on sijoitettu? Jos esimerkiksi laite on kovin korkea ja painike sen yläpuolella, voi olla ettei laite mahdu keittiön yläkaappien alle käytön aikana.

5. Hiilidioksidipullo riittoisa, helposti vaihdettavissa

Ruotsalainen SVT Plus -TV-ohjelma tarkisti kolme vuotta sitten, pitävätkö laitevalmistajien lupaukset kaasupullojen riittoisuudesta paikkansa, eli saadaanko niillä hiilihapotettua yhteensä 60 litraa vettä. Neljästä laitteesta vain yksi täytti odotukset (AGAn AQVIA Balance).

6. Hiljainen hiilihapotusprosessi

Onko hiilihapotusprosessi kovin meluinen? Jos koko talo herää siihen, kun valmistat soodavettä, tulet varmasti jatkossa rajoittamaan laitteen käyttöä.

7. Vakuuttavat testitulokset riippumattomista lähteistä

Tasaisin väliajoin riippumattomat tahot toteuttavat kuluttajatestejä, joissa arvioidaan monipuolisesti hiilihapotuslaitteiden ulkonäköä, helppokäyttöisyyttä, hinta-laatu-suhdetta ja hiilihapotusprosessia. Kysy lisää myyjältä.

8. Luotettava valmistaja

Hiilihapotuslaitteissa käytettävissä PET-vesipulloissa on usein parasta ennen -päiväys, jonka jälkeen ne on hyvä vaihtaa. Kun valmistajana on suuri ja tunnettu yritys, on PET-pullojen ja varaosien saatavuus varmempaa myös pidemmän ajan päästä.

9. Ei vaadi sähköä

Sähkökäyttöinen hiilihapotuslaite rajoittaa jossain määrin käyttöä. Ilman sähköä toimivaa laitetta voit sen sijaan käyttää keittiön lisäksi vaikka olohuoneessa tai terassilla, ja ottaa se halutessasi mukaasi mökille, asuntoautoon tai vaikka veneeseen.

10. Valmistus lähialueilla

Useimpien Suomessakin myytävien hiilihapotuslaitteiden valmistusmaa on Kiina, Israel tai Hollanti. Trendistä poiketen AGA valmistaa AQVIA hiilihapotuslaitteensa Ruotsisssa.


Lähteet:
AGA, Wise Guide TT March 2013, SVT Plus Autumn 2012