KESÄN PARHAIMMAT GRILLIRESEPTIT – TOP 10
Espanja, Italia, USA – tuo maut maailmalta grilliisi! Kokosimme 10 suosittua ja helppoa reseptiä tunnetuista keittiöistä. Maistuisiko espanjalainen munakas? Tai vaikkapa valkosipulilla ja chilillä maustetut katkaravut? Löydä tämän kesän hittireseptisi!
Vinkki!
Liota puisia vartaita vedessä noin puoli tuntia ennen grillaamista. Näin ne eivät pala grillissä niin helposti.
Gambas al Ajillo
Valkosipulilla maustetut katkaravut
Tortilla de patata
Espanjalainen munakas
Escalivada
Katalonialainen kasvishöystö
La pizza bianca
Karitsan vartaat “Spiedini d’Agnello”
Kasviproteiinituotteille sopiva resepti
Bruschetta con crema di aglio bruciato
Bruschetta paahdetun valkosipulitahnan kera
Perinteinen amerikkalainen hampurilainen
Maissintähkiä yrtti-parmesaani-sitruunavoin kera
Grillatut aprikoosit vaahterasiirappivoin ja vaniljajäätelön kera
Grillatut banaanit suklaan ja vaahtokarkkien kera
SPAIN
Gambas al Ajillo – valkosipulilla maustetut katkaravut
4 annosta
Valmistusaika n. 30 min, josta esivalmistelua n. 15 min
175 ml oliiviöljyä
3 rkl hienonnettua timjamia
1 ½ rkl tavallista chilijauhetta tai ancho-chilijauhetta
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
24 suurta, kuorittua katkarapua
suolaa ja vasta jauhettua mustapippuria
3 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina
+
puisia grillivartaita (muista liottaa vedessä ennen grillaamista)
Kuumenna grilli keskilämpöiseksi.
Sekoita kulhossa 60 ml öljyä, 2 ruokalusikallista timjamia, chilijauhe ja hienonnettu valkosipuli. Laita katkaravut vartaaseen, sivele marinadi pintaan ja jätä hetkeksi maustumaan.
Kaada jäljelle jäänyt öljy pieneen kattilaan, lisää viipaloitu valkosipuli ja ruskista, kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita. Nosta valkosipuliviipaleet lusikalla talouspaperin päälle. Säästä öljy.
Nosta grillin lämpötilaa.
Poista katkarapuvartaat marinadista, mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa kullanruskeiksi molemmin puolin, noin 90 sekuntia per sivu.
Irrota katkaravut vartaasta ja laita ne syvälle lautaselle. Kaada jäljelle jäänyt valkosipuliöljy rapujen päälle ja ripottele loput timjamit annoksen päälle.
SPAIN
Tortilla de patata –espanjalainen munakas
4 annosta
Valmistusaika n. 60 min, josta esivalmistelua n. 15 min
300 g perunoita
1 sipuli
oliiviöljyä
5 isoa munaa
Pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (max. 3 mm)
Kuori ja pilko sipuli
Lämmitä grilli kuumaksi (noin 260°C)
Kaada 2 rkl öljyä pieneen paistinpannuun, lisää sipuli ja perunat.
Laske grillin lämpötilaa ja paista 25–30 minuuttia, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja perunaviipaleet ovat kypsyneet. Älä sekoita, vaan kääntele perunoita varovasti lastalla.
Riko munat kulhoon, lisää ripaus merisuolaa ja mustapippuria ja vatkaa haarukalla.
Kun sipulit ja perunat ovat kypsyneet, nosta paistinpannu lämmöltä. Kaada seos vatkattujen munien päälle varovasti. Kaada seos takaisin paistinpannulle. Paista matalassa lämpötilassa vielä noin 20 minuuttia tai kunnes paistos on hyytynyt kokonaan.
SPAIN
Escalivada – katalonialainen kasvishöystö
4-6 annosta
Valmistusaika n. 30 min, josta esivalmistelua n. 15 min
2 keltaista paprikaa
2 punaista paprikaa
2 sipulia
2 munakoisoa
16 pientä perunaa
Suolaa maun mukaan
Kastike:
3 sitruunaa (mehu puristetaan kokonaisina grillatuista sitruunoista)
60 ml hunajaa
3,5 dl neitsytoliiviöljyä
suolaa maun mukaan
Jauhettua mustapippuria maun mukaan
Asettele vihannekset kuumaan grilliin. Anna niiden paahtua ja palaa osittain. Kääntele, kunnes kaikki vihannekset ovat tummuneet. Nosta jäähtymään. Poista kuori ja siemenet varovasti ja viipaloi vihannekset ohuiksi nauhoiksi.
Laita keitinveteen 2 rkl suolaa ja kiehauta perunat. Kaada osa vedestä pois ja keitä kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Kun perunat ovat jäähtyneet, poista niiden pintaan mahdollisesti jäänyt suola. Grillaa perunat juuri ennen tarjoilua.
Kastike:
Grillaa sitruunat kokonaisina. Kun kuori alkaa tummua, ota sitruunat grillistä ja purista niiden mehu astiaan. Sekoita joukkoon hunaja ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekoitus vihannesten päälle.
ITALY
La pizza bianca
4 pizzaa
Valmistusaika 1 h 35 min, josta esivalmistelua 75 min
Käytä pizzakiveä, kun paistat pizzaa grillissä.
370 ml lämmintä vettä
7 g kuivattua hiivaa (tai noin 21 g tuoretta hiivaa)
10 g sokeria
50 ml oliiviöljyä
10 g suolaa
600 g pizzajauhoja
Täyteseos:
2 valkosipulinkynttä
1 keltainen paprika
400 g raejuustoa
1,5 tl suolaa 1,5 tl timjamia
20 g basilikaa
20 kirsikkatomaattia
60 g raastettua parmesanjuustoa
Liota hiiva lämpimään veteen.
Lisää sokeri, oliiviöljy ja suola.
Lisää pizzajauhot hitaasti.
Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia.
Peitä kulho ja anna taikinan nousta noin tunnin ajan.
Kun taikina on noussut, jaa se neljään osaan.
Pyöräytä taikinapalloja kevyesti jauhotetulla pöydällä ja tee niistä litteitä pizzapohjia.
Kuori ja pilko valkosipuli hienoksi ja ruskista se pienessä määrässä oliiviöljyä. Varmista, että valkosipuli pehmenee.
Viipaloi paprika.
Sekoita pienessä kulhossa ricotta, ½ tl suolaa, kypsennetty valkosipuli ja viipaloitu, keltainen paprika.
Jaa seos neljään osaan ja aseta se pizzapohjille. Jätä vähintään 2 cm reunus.
Lisää timjami ja tomaatit pizzaan. Ripottele suolaa ja parmesaania maun mukaan.
Kuumenna grilli, noin 260°C.
Aseta pizzakivi grillille ja esilämmitä noin 10 minuuttia.
Paista pizzaa noin 5–6 minuuttia tai kunnes sen reunat ovat saaneet väriä ja juusto on sulanut.
ITALY
Karitsavartaat “Spiedini d’Agnello”
Kasviproteiinituotteille sopiva resepti
4-6 annosta
Valmistusaika 3 h, josta esivalmistelua n. 2,5 h (sis. 2 h marinoinnin)
8 puuvarrasta
500 g luutonta karitsanfileetä, leikkaa 4 cm kuutioiksi. Jos haluat tehdä kasvisversion, käytä tempehiä, tofua tai vastaavia, grillivartaisiin sopivia kasviproteiinituotteita.
0,5 kg pieniä perunoita
60 ml punaviinietikkaa
125 ml ekstra-neitsytoliiviöljyä
4 rkl tuoretta rosmariinia, hienonnettua
4 rkl tuoretta salviaa, hienonnettua
1 rkl tuoretta persiljaa, hienonnettua
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
tuoretta jauhettua mustapippuria
karkeaa merisuola
Sekoita suuressa kulhossa karitsanfileekuutiot/kasviproteiini, punaviinietikka, oliiviöljy (60 ml), rosmariini, salvia, persilja, valkosipuli ja suola. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia tai mieluiten yön yli.
Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä, kunnes perunat ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
Ota marinoitunut karitsanfilee/kasviproteiini jääkaapista ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita lihakuutiot/kasviproteiinipalat vartaaseen. Lämmitä grilli kuumaksi.
Laita vartaat grilliin ja paista, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan, noin 5 minuuttia. Jos haluat ”medium-rare” -kypsyysasteen, grillaa vielä minuutti. Sipaise vartaisiin vähän oliiviöljyä ennen tarjoilua.
Kuumenna grillausastia keskilämmöllä ja kaada siihen 60 ml oliiviöljyä. Lisää keitetyt perunat ja paista, kunnes ne ovat ruskistuneet kevyesti. Mausta suolalla ja tarjoile vartaiden kera.
ITALY
Bruschetta con crema di aglio bruciato – Bruschetta paahdetun valkosipulitahnan kera
4-6 annosta
Valmistusaika n. 45 min, josta esivalmistelua n. 30 min
Ciabatta-tyyppinen leipä
4 tomaattia
½ nippu tuoretta basilikaa
1 nippu persiljaa
100 ml oliiviöljyä
50 g auringonkukansiemeniä
50 g raastettua parmesanjuustoa
fariinisokeria
suolaa + pippuria + sokeria
1 valkosipuli
Varaa kolme kulhoa päällisiä varten.
Kulho yksi
Pese tomaatit, viipaloi, poista siemenet ja leikkaa kanta pois.
Pilko tuore basilika ja sekoita tomaatin, suolan, sokerin ja pippurin kanssa.
Kulho kaksi
Huuhtaise persilja, silppua ja sekoita auringonkukansiementen, raastetun parmesaanin, ruskean sokerin, suolan ja pippurin kanssa.
Kulho kolme
Aseta valkosipuli grilliin kokonaisena. Grillaa noin 15 minuuttia tai kunnes valkosipuli on pehmennyt. Kokeile hammastikulla. Leikkaa valkosipulin pää, poista palaneet osat ja purista pehmennyt valkosipulitahna kulhoon.
Aseta muutama ciabatta-viipale grillille ja paista. Sipaise leipäviipaleisiin öljyä molemmin puolin. Lisää sekoittamasi päälliset ciabatta-viipaleille. Lämmitä leivät ennen tarjoilua.
.
USA
Perinteinen amerikkalainen hampurilainen
4 annosta
Valmistusaika 2 h, josta esivalmistelua 1 h 40 min
500 g jauhelihaa, 15–20 % rasvaa. Kasvisvaihtoehto syntyy vastaavasta määrästä kasvisjauhelihaa.
1,5 dl sipulia, hienonnettuna
1 tl Worcestershire-kastiketta tai vegaanista vaihtoehtoa*
1 tl soijakastiketta
½ tl valkosipulijauhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
4 hampurilaissämpylää
Täytteitä ja mausteita makusi mukaan: avokadoa, salaattia, tomaattia, juustoa, sinappia, ketsuppia
Lämmitä grilli kuumaksi
Sekoita kulhossa Worcestershire-kastike tai vegaaninen vaihtoehto*, soijakastike ja valkosipulijauhe. Lisää hienonnettu sipuli. Jaa jauheliha/kasvisjauheliha neljäksi pihviksi. Taputtele noin 2 cm paksut pihvit. Paina pieni kuoppa pihvien keskelle. Mausta pippurilla ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
Ota pihvit huoneenlämpöön 20 minuuttia ennen grillaamista. Mausta suolalla juuri ennen paistamista.
Grillaa pihvejä kolme minuuttia, käännä, grillaa vielä kolme minuuttia. Paahda sämpylät. Muista matala lämpötila, alle 100°C.
* vegaaninen Worcestershire-kastike
Ainekset :
2,4 dl omenaviinietikkaa
0,8 dl soijakastiketta
3 rkl ruskeaa sokeria
1 tl dijon-sinappia
½ tl pimenta dioica
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl sipulijauhetta
⅛ tl mustapippuria
Lisää kaikki ainekset kattilaan ja laita kansi päälle. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes kastike melkein kiehuu. Ota kattila jäähtymään. Kastike säilyy jääkaapissa tiiviissä lasipurkissa noin neljä viikkoa.
USA
Maissintähkiä yrtti-parmesaani-sitruunavoin kera
4 annosta
Valmistusaika n. 30 min, josta esivalmistelua n. 15 min
6 rkl pehmeää, suolatonta voita
3 rkl hienoksi raastettua parmesanjuustoa
1 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
½ tl koshersuolaa
⅛ tl vastajauhettua mustapippuria
4 tuoretta maissintähkää
Kuumenna grilli keskilämpöiseksi (175°C–230°C). Sekoita kaikki maustevoin ainekset pienessä astiassa haarukalla. Levitä voiseos maissintähkien päälle, 1–2 teelusikallista per tähkä.
Harjaa grilliritilät puhtaiksi. Grillaa maissia 12–15 minuuttia siten, että grillin kansi on pääosin kiinni. Kääntele tähkiä silloin tällöin. Laita maissintähkät tarjoilulautasille ja levitä jäljelle jäänyt maustevoi niiden päälle.
Voit valmistaa maustevoiseoksen etukäteen. Se säilyy hyvin jääkaapissa. Ota voi kuitenkin huoneenlämpöön pehmentymään hyvissä ajoin ennen grillaamista.
USA
Grillatut aprikoosit vaahterasiirappivoin ja vaniljajäätelön kera
4-6 annosta
Valmistusaika n. 30 min, josta esivalmistelua n. 15 min
3 rkl vaahterasiirappia
3 rkl suolatonta voita
1 tl vaniljauutetta
¼ tl koshersuolaa
6 kypsää aprikoosia (kivettömiä ja pituussuunnassa puolitettuja. Jos et löydä aprikooseja, käytä persikoita tai luumuja.)
Vaniljajäätelöä
Kuumenna grilli keskilämpöiseksi.
Lämmitä vaahterasiirappia, voita, vaniljaa ja suolaa pienessä paistinpannussa matalalla lämmöllä, kunnes voi on sulanut. Sekoita välillä.
Grillaa aprikooseja leikattu puoli alaspäin ja sivele välillä siirappiseoksella. Hedelmä hiiltyy ja pehmenee 8–10 minuutissa. Siirrä aprikoosit lautaselle leikattu puoli ylöspäin ja sivele siirappiseoksella. Anna aprikoosien jäähtyä hieman ja tarjoile jäätelön kera.
USA
Grillatut banaanit suklaan ja vaahtokarkkien kera
Valmistusaika 20 min, josta esivalmistelua 10 min
Yksi banaani per henkilö
Suklaata (taloussuklaa, leivontahiput, tavallinen suklaa, kaikki käyvät)
Vaahtokarkkeja
Vaniljajäätelöä (maistuva, mutta ei välttämätön lisäherkku)
Alumiinifoliota
Banaanit grillataan kuorineen. Tee banaanin ”vatsapuolelle” syvä viilto, jotta voit täyttää banaanin suklaapaloilla ja vaahtokarkeilla.
Kääri folio tiukasti banaanin ympärille ja aseta nyytti grillille. Grillaa keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Avaa kääre varovasti ja syö herkku lusikalla.
Vaniljajäätelö sopii grillatun banaanin kaveriksi erinomaisesti, mutta se ei ole välttämätön lisä tämän herkun kanssa.